Mój ulubiony film
Moderators: Galadriela, Olka
Mój ulubiony film
Tu można pisać o swoich ulubionych filmach, mam nadzieję, że będą gorące dyskusje na ich temat, także zapraszam do postowania.
Is it really true could you save yourself, for someone who, loves you for you?
- MAX EVANS
- Fan
Re: Mój ulubiony film
Zdecydowanie ponadczasowy "Samotny wilk McQuade" z lat mojego dzieciństwa.
Roswell to dla mnie coś więcej niż tylko serial to opowieść o przyjaźni i miłości, to część mojego życia.
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
MAX EVANS wrote:Zdecydowanie ponadczasowy "Samotny wilk McQuade" z lat mojego dzieciństwa.
Max - a coś więcej? Dlaczego właśnie ten film, kiedy się z nim zetknąłeś, jakie wywarł na Tobie emocje, jak często do niego wracasz, komu go polecasz itp. Trudno utrzymać rozmowę na forum, jeśli każdy rzuci tylko tytułem - 3 posty i temat wyczerpany. Trudno utrzymać żywe forum przy postach z jednego zdania
Mój ulubiony film... Nie przepadam za kategoryzowaniem, wiele jest filmów do których wracam jak tylko widzę ich zapowiedź w telewizji. Jak już wspomniałam w temacie o mnie, mam ogromny sentyment do twórczości australijskiego reżysera Baza Luhrmanna. Twórca takich obrazów jak "Roztańczony buntownik" (sekwencja solowego tańca Paula Mercurio w zamkniętej, ciepło oświetlonej sali prób do dziś pozostała w moim umyśle - i stoi na mojej półce z DVD), magicznego, kiczowatego i pełnego patetyzmu (a jednak.. podobało mi się ) "Moulin Rouge" (w którym McGregor pokazuje, że o ile nie jest być może najlepszym aktorem, to głos ma fenomenalny, a Jacek Koman wbija mnie w fotel fenomenanie zaśpiewanym i cudownie choreograficznie zaplanowanym "El tango de Roxanne"). Jak to w życiu bywa, w twóczości Luhrmanna znajduję też dwa gorsze od wymienionych obrazy - "Australię" i "Romea i Julie" - ale uważam, że ma ogromny potencjał i zawsze z bijącym sercem oczekuje premiery każdego jego filmu.
Wkrótce kolejne filmy z półeczki Beauty
- MAX EVANS
- Fan
\Beauty_Has_Come wrote:Max - a coś więcej? Dlaczego właśnie ten film, kiedy się z nim zetknąłeś, jakie wywarł na Tobie emocje, jak często do niego wracasz, komu go polecasz itp. Trudno utrzymać rozmowę na forum, jeśli każdy rzuci tylko tytułem - 3 posty i temat wyczerpany. Trudno utrzymać żywe forum przy postach z jednego zdania
Pierwszy kontakt w wieku ok 7 lat
Emocje wielki a szczególnie ścieżka dźwiękowa.
Polecam wszystkim choć mało kto go doceni bo jest to kino sensacyjne.
Roswell to dla mnie coś więcej niż tylko serial to opowieść o przyjaźni i miłości, to część mojego życia.
pierwszy raz słyszę o filmach o których wspominacie, serio
mój nr 1 to Ciekawy Przypadek Benjamina Buttona (z Bradem Pittem - ulubiony aktor) oraz Małe Dzieci (z Kate winslet - ulubiona aktorka)
na szczęście ja nie z tych, co podniecają się w nieskończoność Zmierzchem itp, bo takich filmów jest i będzie cała masa (nie chodzi mi o motyw z wilkołakami i wampirami, tylko o filmy które maję swoje 5 minut, jednak 5 minut musi się kiedyś skończyć) Małe Dzieci oraz CPBB uwielbiam, ponieważ grają w nich moi idole oraz za scenariusz, ten dreszcz emocji, za inność i takie różne
mój nr 1 to Ciekawy Przypadek Benjamina Buttona (z Bradem Pittem - ulubiony aktor) oraz Małe Dzieci (z Kate winslet - ulubiona aktorka)
na szczęście ja nie z tych, co podniecają się w nieskończoność Zmierzchem itp, bo takich filmów jest i będzie cała masa (nie chodzi mi o motyw z wilkołakami i wampirami, tylko o filmy które maję swoje 5 minut, jednak 5 minut musi się kiedyś skończyć) Małe Dzieci oraz CPBB uwielbiam, ponieważ grają w nich moi idole oraz za scenariusz, ten dreszcz emocji, za inność i takie różne
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Nic nie szkodzi, poznawaniu filmów ma służyć ten temat przecieżela12 wrote:pierwszy raz słyszę o filmach o których wspominacie, serio
A kiedy będziesz miała okazję, polecam "Moulin Rouge". O filmie można poczytać tutaj; http://www.filmweb.pl/Moulin.Rouge a za rekomendację służyć mogą - jeśli nie słowa recenzetki Beauty , takie nagrody jak:
- Oscar: najlepsza scenografia, najlepsze kostiumy
- nominacja do Oscara: najlepszy film, najlepsza aktorka pierwszoplanowa, najlepsza charakteryzacja, najlepsze zdjęcia, najlepszy dźwięk, najlepszy montaż
.. że o Złotych Globach nie wspomnę
Przypuszczam, że będziesz miała ciary - jeśli lubisz romantycznie, patetycznie, choreograficznie i z rozmachem :]
Oglądałam, i miałam momenty zarówno zasascynowania jak i ... nudy Nie mniej jednak, o ile mnie pamięć nie myli, przyznałam filmowi 7 w skali Film Webu, więc nie jest żleela12 wrote:mój nr 1 to Ciekawy Przypadek Benjamina Buttona
Małe dzieci, Samotny wilk McQuade - nie oglądałam, ale obejrzę jak trafię
A co do fascynacji wampiami - minie Pamiętam, jak w latach 90 triumfy świecił girlsband Spice Girls - kto jeszcze do niego wraca - a tak wielkie wzbudzał emocje
ooo Oscarowy film, widzę obejrzę na pewno niebawem !Beauty_Has_Come wrote:O filmie można poczytać tutaj; http://www.filmweb.pl/Moulin.Rouge a za rekomendację służyć mogą - jeśli nie słowa recenzetki Beauty , takie nagrody jak:
- Oscar: najlepsza scenografia, najlepsze kostiumy
- nominacja do Oscara: najlepszy film, najlepsza aktorka pierwszoplanowa, najlepsza charakteryzacja, najlepsze zdjęcia, najlepszy dźwięk, najlepszy montaż
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Elu, jeśli obejrzysz, napisz koniecznie jak Twoje wrażenia Z przyjemnością podyskutuję o jednym z moich ulubionych filmów!ela12 wrote: ooo Oscarowy film, widzę obejrzę na pewno niebawem !
Odnośnie "Moulin Rouge" to pamietam że puścili go jakiś czas temu póżno w nocy w TV, ale obejrzałam tylko początek i poszłam spać.
Może nie miałam wtedy nastroju na tego typu film, ale widze że muszę do niego wrócić.
Hmmm mój ulubiony film, zależy w jakim okresie, bo z wiekiem gusta się zmieniają i cos co kiedyś było nr jeden, może teraz okazać się przeciętne, ale muszę przyznać, że dwa dni temu zapuściłyśmy sobie z kumpelką na doła komedie z naszą Katherine i wiecie co znowu uśmiałam się do łez. Naprawde polecam szczególnie w te jesienne pochmurne dni przyda sie odrobina uśmiechu
Może nie miałam wtedy nastroju na tego typu film, ale widze że muszę do niego wrócić.
Hmmm mój ulubiony film, zależy w jakim okresie, bo z wiekiem gusta się zmieniają i cos co kiedyś było nr jeden, może teraz okazać się przeciętne, ale muszę przyznać, że dwa dni temu zapuściłyśmy sobie z kumpelką na doła komedie z naszą Katherine i wiecie co znowu uśmiałam się do łez. Naprawde polecam szczególnie w te jesienne pochmurne dni przyda sie odrobina uśmiechu
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Z niezrozumiałych dla mnie powodów każda emisja Moulin Rouge w polskiej TV zaczyna się w okolicach 22 W filmie nie ma ani jednej sceny, która by wymagała emisji o takiej porze... I przez to sympatyków ma mniej. Ja mam swoje wydanie DVD (dzięki mojej siostrzyczce, która mi to wydanie sprezentowała ) i mogę wracać do filmu kiedy tylko mam ochotę, o każdej porze i w wielu językach Choć i tak najbardziej lubię oglądać w oryginale, bez napisów. Język nie jest trudny, historia prosta, każdy kto zna angielski na średnim poziomie powinien sobie poradzić. A to dodatkowa korzyść, przy okazji oglądania podszkolić językirien7 wrote:Odnośnie "Moulin Rouge" to pamietam że puścili go jakiś czas temu póżno w nocy w TV, ale obejrzałam tylko początek i poszłam spać.
Irien, mam zapotrzebowanie na dobrą komedię - może polecisz coś warto uwagi? Mam ochotę naprawdę solidnie się pośmiać
A ogladałaś tą o której wpominam wyżej-> Brzydka prawdę ?
Naprawde sie na niej ostatnio usmiałam
Naprawde sie na niej ostatnio usmiałam
Mój film nr jeden to chyba jednak będzie Ojciec chrzestny. Cała otoczka życia mafijnego, Marlon grający Padre, jakby sam nim był... pierwszy raz w życiu książka nie dała mi tyle dreszczyków emocji, co ekranizacja. Z tego typu filmów polecam jeszcze Człowieka z blizną... ciekawe kino
A co sądzicie o Matrixie? Dzisiaj prawie oglądałam pierwszą część i zastanawiam się, czy są jeszcze osoby, które na sam tytuł reagują delikatnym podnieceniem, czy jednak szala popularności już opadła na dno?
może nie jest to wytrawne kino dla koneserów, ale lepsze to niż bezmózgie polskie komedie, czy inne amerykańskie oparte na tym samym schemacie.
A wtrącając polskie komedie widzieliście Śniadanie do łóżka? Bardzo mile się zaskoczyłam, bo mimo, że komedia znów oparta na tym samym schemacie co wszystkie, to miałam wrażenie, że była zupełnie inna. A postać Sochy i Karolaka? Bardzo dobre!
A co sądzicie o Matrixie? Dzisiaj prawie oglądałam pierwszą część i zastanawiam się, czy są jeszcze osoby, które na sam tytuł reagują delikatnym podnieceniem, czy jednak szala popularności już opadła na dno?
ej.. ;p a co to są za "Ci"? ;p ja z niecierpliwością czekam na jutrzejszy dzień, kiedy to pójdę do Empiku kupić 3 część na blu-rayu ;pela12 wrote:na szczęście ja nie z tych, co podniecają się w nieskończoność Zmierzchem itp, bo takich filmów jest i będzie cała masa (nie chodzi mi o motyw z wilkołakami i wampirami, tylko o filmy które maję swoje 5 minut, jednak 5 minut musi się kiedyś skończyć)
może nie jest to wytrawne kino dla koneserów, ale lepsze to niż bezmózgie polskie komedie, czy inne amerykańskie oparte na tym samym schemacie.
A wtrącając polskie komedie widzieliście Śniadanie do łóżka? Bardzo mile się zaskoczyłam, bo mimo, że komedia znów oparta na tym samym schemacie co wszystkie, to miałam wrażenie, że była zupełnie inna. A postać Sochy i Karolaka? Bardzo dobre!
Godzina późna, wychodzę.
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
Ja osobiście bardzo lubię filmy akcji np salt ale chyba pierwsze miejsce zajmuję ponad czasowa Szkoła uwodzenia no i utalentowana Sarah Michelle Gellar która gra w bardzo dpbrej ekranizacji powieść Paula Coelha Weronika postanawia umrzeć. A wciąż czekam aż znajdzie się miły człowiek który postanowi nakręcić ekranizację do powieści Czarwonica z Portobello
" Kotka na gorącym blaszanym dachu" z Elizabeth Taylor i Paulem Newmanem. Jak dla mnie genialny film.
I thought our story was epic, you know, you and me. Spanning years and continents. Lives ruined, bloodshed. EPIC.
I jak Ci się podobała ta ekranizacja w odniesieniu do książku.Goya wrote: (...) Sarah Michelle Gellar która gra w bardzo dpbrej ekranizacji powieść Paula Coelha Weronika postanawia umrzeć.
Muszę przyznać, że w mojej opini wypadła dobrze, fajnie oddali klimat książki.
Mi się bardzo podobała ta książka, ale myśle, że ciężko będzie...Goya wrote:A wciąż czekam aż znajdzie się miły człowiek który postanowi nakręcić ekranizację do powieści Czarwonica z Portobello
A jak już jesteśmy przy moim ulubionym pisarzu to nie chciałabym, aby ktoś zabrał się za alchemika.
Z ta ekranizacją czarownicy to na pewno było by ciężko bo książka jest trochę trudna w zrozumieniu (nie dla każdego oczywiścię chce tylko powiedzieć że nie każdy zrozumiałby jej sens) No i Atenę musiałaby by zagrać bardzo utalentowana aktorka A co do Weroniki to bardzo mi się podobała tylko była któtsza od książki to zrozumiałe ale żałuję że tak szybko mi zleciał film Paulo Coelho troszkę mnie wkurza z tą swoją filozofią bo czasami mam wrażenie że próbuję być mądrzejszy od Boga i trochę za bardzo kozaczy A w jednej książce nie pamiętam tytułu bo czytałam już troszkę czasu temu a do tytułów mam słabą pamięć przytoczył cytat z biblii i źle go zinterpretował. Przynajmniej tak mi się wydaję ponieważ na czytaniu i interpretacji biblii spędziłam pół swojego życia
Wszystkie książki Coelha mają drugie dno, czasami bardzo głęboko. Co ja osobiście uwielbiam :0Goya wrote:Z ta ekranizacją czarownicy to na pewno było by ciężko bo książka jest trochę trudna w zrozumieniu (nie dla każdego oczywiścię chce tylko powiedzieć że nie każdy zrozumiałby jej sens) No i Atenę musiałaby by zagrać bardzo utalentowana aktorka
A czytałaś "Czarodzieja" ?Goya wrote:Paulo Coelho troszkę mnie wkurza z tą swoją filozofią bo czasami mam wrażenie że próbuję być mądrzejszy od Boga i trochę za bardzo kozaczy A w jednej książce nie pamiętam tytułu bo czytałam już troszkę czasu temu a do tytułów mam słabą pamięć przytoczył cytat z biblii i źle go zinterpretował. Przynajmniej tak mi się wydaję ponieważ na czytaniu i interpretacji biblii spędziłam pół swojego życia
Jest to bibliograficzna książka o tym jakże popularnym pisarzu w dzisiejszych czasach.
Polecam naprawdę warto. Całkowicie inaczej spojrzysz na jego dzieła po przeczytaniu tej lektury.
Nie nie czytałam czarodzieja bo ostatnio skupiłam się na twórczości Jodi Picoult bardzo polecam no i na studium książek z anatomii Jeśli zanjdę chwilkę od razu zabiorę się do czytania
Mój ulubiony film to Leon Zawodowiec z Jean Reno
Uwielbiam Romeo i Julię z 1994, gdzie gra Leonardo Di Caprio