Metoda Batesa - widzieć bez okularów
Moderators: Galadriela, Olka
Metoda Batesa - widzieć bez okularów
W jednym z tematów zaczęliście opowiadać o swoich wadach wzroku. Żeby odciążyć właściwy wątek - zakładam ten oto temat. Tutaj możecie opowiadać o swoich dioptriach, okularach i szkłach kontaktowych - również Jasona.
Ja natomiast chciałbym opowiedzieć coś o metodzie Batesa. Wynaleziona dość dawnow skrócie przedstawia się tak:
- akomodacja dokonuje się nie poprzez zmianę kształtu soczewki, ale całej gałki ocznej.
- moc optyczna oka jest zależna od wielu czynników, takich jak stres, zmęczenie, przebyte choroby - wszystko to ma wpływ na sprawność i funkcjonowanie mięśni sterujących pracą oka. Nieprawidłowe skurcze mięśni powodują wady wzroku
- skoro moc optyczna jest zmienna (zależna od całego stanu psycho-fizycznego człowieka) - niemożliwe jest dobranie idealnych okularów, a jak wiadomo - źle dobrane okulary są przyczyną pogłębienia wady.
- stosowanie okularów "rozleniwia" mięśnie co również nie pomaga w powstrzymaniu rozwoju wady.
- mięśnie oka - jak każde inne - można wyćwiczyć - można nauczyć się kontroli nad nimi i, co za tym idzie, ostrego widzenia.
Bates opracował więc szereg ćwiczeń mających przywrócić sprawność mięśni oka. Opisy najważniejszych znajdziecie tutaj: http://www.oko.info.pl/index.php3?body=1801. Dobrze by jednak było zaopatrzyć się w stosowną książkę na ten temat - na pewno będzie tam więcej przydatnych informacji.
Mam zamiar stosować tę metodę (profilaktycznie). Zobaczymy, co z tego wyniknie...
Ja natomiast chciałbym opowiedzieć coś o metodzie Batesa. Wynaleziona dość dawnow skrócie przedstawia się tak:
- akomodacja dokonuje się nie poprzez zmianę kształtu soczewki, ale całej gałki ocznej.
- moc optyczna oka jest zależna od wielu czynników, takich jak stres, zmęczenie, przebyte choroby - wszystko to ma wpływ na sprawność i funkcjonowanie mięśni sterujących pracą oka. Nieprawidłowe skurcze mięśni powodują wady wzroku
- skoro moc optyczna jest zmienna (zależna od całego stanu psycho-fizycznego człowieka) - niemożliwe jest dobranie idealnych okularów, a jak wiadomo - źle dobrane okulary są przyczyną pogłębienia wady.
- stosowanie okularów "rozleniwia" mięśnie co również nie pomaga w powstrzymaniu rozwoju wady.
- mięśnie oka - jak każde inne - można wyćwiczyć - można nauczyć się kontroli nad nimi i, co za tym idzie, ostrego widzenia.
Bates opracował więc szereg ćwiczeń mających przywrócić sprawność mięśni oka. Opisy najważniejszych znajdziecie tutaj: http://www.oko.info.pl/index.php3?body=1801. Dobrze by jednak było zaopatrzyć się w stosowną książkę na ten temat - na pewno będzie tam więcej przydatnych informacji.
Mam zamiar stosować tę metodę (profilaktycznie). Zobaczymy, co z tego wyniknie...
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך
comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek
הן על כפים חקתיך
Tak sie sklada przypadkiem ze ta zdolnosc mam opanowana i moge zmieniac ostrosc widzenia bez potrzeby zakladania okularow, moj okulista powiedzial ze 2 raz w zyciu spotyka sie z takim przypadkiem Nie mogl okreslic wady mojego wzroku (o ile takowa mam) gdyz moje oczy akomodowaly (dobrze mowie?) w skali od o do +5
Po co człowiek żyje ?Aby byćoczamiuszamii sumieniemStwórcy WszechświataTy baranie][-][ ][_][ ][\/][ //-\ ][\][
Dobrze czujesz Mam z fizyką bardzo wiele wspólnego... Ale co dokładnie? Może kiedyś opowiem... A może nie...
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך
Ta stronka mi sie przyda ,bo własnie nosze okulary i mam problemy
ze wzrokiem,co pol roku ide do okulisty i zmienaim szkla .
Mam taki zamiar isc na zabieg aby dobrze widzec bez okularow,
ale taki zabieg sporo kosztuje i narazie zbieram kase.
Z daleko kompletnie nic nie widze ,obraz mam zamazany.
Juz tak jestem przyzwyczajona do okularow,ze nawet gdy sciagam do spania to mysle ze cały czas mam je na sobie.
Okulary nosze od 1992r. to juz 11 lat heheheheheheh
ze wzrokiem,co pol roku ide do okulisty i zmienaim szkla .
Mam taki zamiar isc na zabieg aby dobrze widzec bez okularow,
ale taki zabieg sporo kosztuje i narazie zbieram kase.
Z daleko kompletnie nic nie widze ,obraz mam zamazany.
Juz tak jestem przyzwyczajona do okularow,ze nawet gdy sciagam do spania to mysle ze cały czas mam je na sobie.
Okulary nosze od 1992r. to juz 11 lat heheheheheheh
evi
A ja mam i to całkiem sporą wade wzroku.Ale nie narzekam.-4,0 i -4,5 D.Jednak jeszcze coś widzę...Noszę sobie okulary i soczewki na zmianę.Jedne i drugie sa ok,to kwestia dobrego doboru i przyzwyczajenia.A jeśli chodzi o laserową korekcję wad wzroku to,pomijajac wysokie koszty,jest to zabieg jeszcze u nas rzadko wykonywany,bo nie skuteczny w 100%,czesto ryzykowny.Może kiedyś będzie u nas tak jak w USA,gdzie te zabiegi wykonywane są praktycznie w każdym większym centrum handlowym (u okulisty oczywiście).No,ale pewnie jeszcze trochę wody w Wisle upłynie zanim do tego dojdzie...
W jednym z pokoików Lizzie napisała coś, co warto tu umieścić.
Czyli wykonuje się u nas korekty laserowe oczu. Zabiegi są skutecznie i w niektórych przypadkach refundowane...Warto o tym pamiętać, szczególnie przy dużej krótkowzroczności.Zawsze istnieje jeszcze laserowa korekta. Moja kumpela przed zeszłymi wakacjami miała -10...po, nie musi nosic już zadnych szkieł. Opowiadała mi, ze spotkała tam dziewczynkę która na jednym oku miała -16...na drugim-0...trudno sobie wyobrazić. Przy okazji( przepraszam że piszę o tym w tym temacie) ten zabieg refunduje kasa chorych osobom do 21 roku zycia.
piter-oto co dowiedziałam się od kumpeli która powaznie się tym interesuje:zabieg kosztuje ok.3-4 tys.zł.Nie wiem czy ta cena jest aktualna.Fundusz zdrowia refunduje podobno tylko częśc-nie wiem jaką. I uwaga-znam przypadek osoby która po zabiegu widzi gorzej niż przed,więc ryzyko niepowodzenia istnieje.Sam zabieg trwa ok.kilkunastu minut i jest bezbolesny.Za prawdziwość tych informacji nie ręczę-ceny mogły ulec zmianie,może tez (na pewno)technika poszła do przodu.Aha,jeszcze jedno-korekcję robi się najczęściej po ukończeniu 21 r.życia(wtedy wada wzroku jest już praktycznie ustabilizowana).Pozdrowienia dla okularników
- Liz_Parker
- Zainteresowany
Ja też mam wadę wzroku. Niestety. Noszę okulary (czyt. mam nosić). Zastanawiam się nad soczewkami, tylko nie wiem jak to jest jak się je nosi. Czuje się coś?
"I Have Promises To Keep, And Miles To Go Before I Sleep." ROBERT FROST
"So That's The End. Our Life In Roswell. What A Long Strange Trip It's Been"
"So That's The End. Our Life In Roswell. What A Long Strange Trip It's Been"
Liz Parker-soczewek się nie czuje jesli sa dobrze dobrane.Na początku na pewno jest jakiś dyskomfort,ale później o tym zapominasz.Tak jak napisała Ewa-to kwestia przyzwyczajenia.Niki-korekcja laserowa jest podobno całkowicie bezbolesna,trwa ok.kilkunastu minut.
Kwiat_W mnie wada się pogłębia ok.0,5 D w okresie czasu raz na ok.1,5 roku.
Moje pytanie:czy macie za sobą jakieś zabawne zdarzenia związane z wadą wzroku ?Ja np.pewnego dnia wstałam założyłam od razu okulary i poszłam umyć twarz... A gdy ktoś mnie pyta czy śpię w okularach (co za pytanie! )to odpowiadam tak jak w tym kawale:tak,bo bez nich ludzi w snach nie rozpoznaję
Kwiat_W mnie wada się pogłębia ok.0,5 D w okresie czasu raz na ok.1,5 roku.
Moje pytanie:czy macie za sobą jakieś zabawne zdarzenia związane z wadą wzroku ?Ja np.pewnego dnia wstałam założyłam od razu okulary i poszłam umyć twarz... A gdy ktoś mnie pyta czy śpię w okularach (co za pytanie! )to odpowiadam tak jak w tym kawale:tak,bo bez nich ludzi w snach nie rozpoznaję