Geneza nicków
Moderators: ciekawska_osoba, lizzy_maxia
- ciekawska_osoba
- Fan
piter wrote:owa rundka musiala najwyrazniej ominac Miodzio...
hehe przyznaję się bez bicia, że do tego działu nie zaglądałam

"We shall never forget and never forgive. And never ever fear. Fear is for the enemy. Fear and bullets."

lizzy_maxia wrote:Nicki są tak jakby naszą wizytówką w sieci, podobnie jak imię i nazwisko w realu. Najczęściej faktycznie bywa tak, że osoby mające w kręgu swoich znajomych jakieś przezwisko, używają go jako nicku. Albo - jak to ma miejsce na stronach/forach związanych z konkretnym serialem - użytkownicy "czerpią natchnienie" z imion telewizyjnych bohaterów. W necie człowiek jest - przynajmniej z początku - samą taką zbitką literek, czasem też cyferek. Nigdy nie można być pewnym, czy osobę, nazywającą siebie, dajmy na to ... Barbie 2004, można w realu do takiej "lali" przyrównać. Nicki powinny być w miarę reprezentatywne, już z daleka świadczyć o nas, o naszej manii na punkcie jakiegoś serialu, postaci itp. Pierwsze wrażenie ma wbrew pozorom ważne znaczenie w kontaktach międzyludzkich, również w sieci - często od niego zależy, czy będziemy mieli ochotę kontynuować daną znajomość. Np. nick w stylu "pale_trawe" odstrasza już na samym początku...
Eh, wybaczcie, ale tak mnie jakoś dzisiaj wzięło na "analizę", po części po tym, co napisał Lyson, ale głównie z powodu mojej dzisiejszej rozmowy z koleżanką
Dobre, dobra... A lizzy_maxia nie odstrasza ? Ja sie boje tego nicku.
A ja was zaskoczę...Mój nic pochodzi od...mojego imienia
Kto by się spodziewał, prawda?
A co do genezy, to wpadło mi coś do głowy. Zgadzam się, że nick powieniem coś mówić o użytkowniku. Nie uważacie, że owszem, na takich forach jak to (tzn. tematycznych) nicki związane z postaciami filmowymi czy aktorami rzeczywiście moga spełniać tę rolę. Ale już w innych warunkach są mniej sugestywne. Dlatego wydaje mi się, że jednak dobrze wybrać sobie takie pseudo, które coś mówi o NAS, a nie o naszych preferencjach.
Hm...Zrozumieliście w ogóle o co mi chodziło?

A co do genezy, to wpadło mi coś do głowy. Zgadzam się, że nick powieniem coś mówić o użytkowniku. Nie uważacie, że owszem, na takich forach jak to (tzn. tematycznych) nicki związane z postaciami filmowymi czy aktorami rzeczywiście moga spełniać tę rolę. Ale już w innych warunkach są mniej sugestywne. Dlatego wydaje mi się, że jednak dobrze wybrać sobie takie pseudo, które coś mówi o NAS, a nie o naszych preferencjach.
Hm...Zrozumieliście w ogóle o co mi chodziło?