Jakie są wasze ulubione książki?
Moderators: ciekawska_osoba, lizzy_maxia
To moze dla milosnikow fanfica SPIN autorstwa Incognito, ktore przetlumaczyla Leo - Kurt Vonnegut - "Slapstick albo nigdy wiecej samotnosci!" to ksiazka dla wielbicieli postapokaliptycznych tematow, historia zycia ostatniego prezydenta Stanow Zjednoczonych i jedynego krola Manhattanu dra Wilbura Zonkila 11 Swaina... Zabawna i smutna zarazem wizja upadlego swiata, ktory moze okazac sie najwiekszym zartem w historii ludzkosci... Polecam.
Po co człowiek żyje ?Aby byćoczamiuszamii sumieniemStwórcy WszechświataTy baranie][-][ ][_][ ][\/][ //-\ ][\][
- Graalion
- Mroczny bóg
- Location: Toruń, gdzie 3 małe kocięta tańczą na kurhanach swych wrogów
tigi>> Doskonale cię rozumiem. Też się zdziwiłem że "Lalka" naprawdę nawet mi się podobała.
Mari_>> Mam nadzieję że była lepsza niż 2 część.
Renya>> Czytałem "Dzień Sądu Ostatecznego". Nie było to złe (tylko grube ), choć nie mogę powiedzieć żeby wciągnęło mnie bez reszty. Ot, niezła książka do poczytania.
Mari_>> Mam nadzieję że była lepsza niż 2 część.
Renya>> Czytałem "Dzień Sądu Ostatecznego". Nie było to złe (tylko grube ), choć nie mogę powiedzieć żeby wciągnęło mnie bez reszty. Ot, niezła książka do poczytania.
"Please, God, make everyone die. Amen."
Wieczorny pacierz Scratch'a ("PvP")
Ja uwielbiam opasłe tomiska i wielotomowce, więc za samą objętość książki takie dostają ode mnie dodatkowego plusika. Teraz muszę sobie przypomnieć tytuł również opasłego dzieła w dodatku trzy tomowego, chyba "Księżyc żebraków", na pewno coś z żebrakami w tytule. Niesamowita książka o modyfikacjach genetycznych (bardzo na czasie) i co one mogą zrobić z człowiekiem i społeczeństwem. A autora jak zwykle nie pamiętam, wiem tylko że jest nim kobieta.
Psychotronik - troche infantylne, ale w sumie dosc ciekawe - o ile pamietam dosc niebanalne zakonczenie. (i z cala pewnoscia zaden z tomow nie przekraczal 500 stron.. )
Renya, czytasz "Hiszpankich Zebrakow" Nancy Kress. to byla swego czasu moja najukochansza ksiazka. pozniej mi troche przeszlo, ale jeszcze dzisiaj pamietam z jakim zapalem czytalem po raz kolejny te trzy tomy...
a w kwestii opaslych tomow.. ktos czytal cykl "Gateway" Frederika Pohla?:roll:
---------
EDIT
dobra Graalion mnie uprzedzil, ale mi sie nie chce juz zmieniac tego postu...
aha.. a'propos apokaliptycznych wizji - ktos wie co to jest "Tak oto konczy sie swiat" Jamesa Morrowa?
Renya, czytasz "Hiszpankich Zebrakow" Nancy Kress. to byla swego czasu moja najukochansza ksiazka. pozniej mi troche przeszlo, ale jeszcze dzisiaj pamietam z jakim zapalem czytalem po raz kolejny te trzy tomy...
a w kwestii opaslych tomow.. ktos czytal cykl "Gateway" Frederika Pohla?:roll:
---------
EDIT
dobra Graalion mnie uprzedzil, ale mi sie nie chce juz zmieniac tego postu...
aha.. a'propos apokaliptycznych wizji - ktos wie co to jest "Tak oto konczy sie swiat" Jamesa Morrowa?
Last edited by piter on Tue Feb 03, 2004 12:45 pm, edited 2 times in total.
dzien dobry. jestem piter i wszystkich lubie.
Muszę się zabrać za tego Psychotronika Tyle stron to coś dla mnie. Rzeczywiście Hiszpańscy żebracy. Przypomiałam sobie ten tytuł i chciałam zmienić posta, ale mnie uprzedziliście. J
eśli ktoś lubi legendy arturiańskie, ale na poważnie a nie typu Jankes (Murzyn) na dworze króla Artura to polecam "Władca (a może król) wszystkich dni". Czytam obecnie drugi tom, i mogę się wypowiedzieć tylko co do pierwszego, a ten był bardzo ciekawy. Zupełnie inny od pozostałych, dość schematycznie traktujących ten temat książek.
A z innej paczki polecam dzieło mistrza Asimowa "Mały brzydki chłopiec" o badaniach nad podróżami w czasie - w książce cofnięto się w czasie i sprowadzono małego chłopca, neandertalczyka czy kogoś podobnego i badano jego zachowanie itp.
eśli ktoś lubi legendy arturiańskie, ale na poważnie a nie typu Jankes (Murzyn) na dworze króla Artura to polecam "Władca (a może król) wszystkich dni". Czytam obecnie drugi tom, i mogę się wypowiedzieć tylko co do pierwszego, a ten był bardzo ciekawy. Zupełnie inny od pozostałych, dość schematycznie traktujących ten temat książek.
A z innej paczki polecam dzieło mistrza Asimowa "Mały brzydki chłopiec" o badaniach nad podróżami w czasie - w książce cofnięto się w czasie i sprowadzono małego chłopca, neandertalczyka czy kogoś podobnego i badano jego zachowanie itp.
przepraszam, chyba musze sprostowac - Deszcz snow przekracza 500 stron.. o cale 12...
a skoro juz sie przerzucamy tytualmi, to "Chaga" Iana McDonalda byla dosc ciekawa pozycja. nieznany obiekt uderza w Ziemie w okolicy Kilimandzaro. szybko okazuje sie, ze jest to zywy organizm, ktory powoli, lecz niepowstrzymanie rozrasta sie na cala planete. z cala pewnoscia nie jest to typowe sf. ale wciaga.
a skoro juz sie przerzucamy tytualmi, to "Chaga" Iana McDonalda byla dosc ciekawa pozycja. nieznany obiekt uderza w Ziemie w okolicy Kilimandzaro. szybko okazuje sie, ze jest to zywy organizm, ktory powoli, lecz niepowstrzymanie rozrasta sie na cala planete. z cala pewnoscia nie jest to typowe sf. ale wciaga.
- Graalion
- Mroczny bóg
- Location: Toruń, gdzie 3 małe kocięta tańczą na kurhanach swych wrogów
Nawet z fast-foodami?Renya wrote:czy McDonald napisał coś jeszcze? Znane jest mi to nazwisko, ale z niczym go nie kojarzę.
A na poważnie - "Chagę" zacząłem czytać ale nie przebrnąłem. Jakoś mnie znudziła. Może nie zdążyłem się przebić do tej ciekawej części
"Please, God, make everyone die. Amen."
poza "Chaga", McDonalnda kojarze rzeczywiscie tylko z fast-foodami...
Graalion, w tej ksiazce w zasadzie nie ma "ciekwszej" czesc.. ona cala jest taka jak na poczatku... to czy przebrniesz, czy nie jest tylko kwestia gustu..
nie wiecie przypadkiem, czy (i ewentualnie kiedy) wyjdzie w Polsce trzecia czesc trylogii Robin Hobb o Zywostatkach? "Ship of Destiny" - tak sie chyba zowie...
Graalion, w tej ksiazce w zasadzie nie ma "ciekwszej" czesc.. ona cala jest taka jak na poczatku... to czy przebrniesz, czy nie jest tylko kwestia gustu..
nie wiecie przypadkiem, czy (i ewentualnie kiedy) wyjdzie w Polsce trzecia czesc trylogii Robin Hobb o Zywostatkach? "Ship of Destiny" - tak sie chyba zowie...
Zapomniałam o fast-foodach. Wstyd, co krok budka z żarciem a ja nie kojarzę tak ważnego nazwiska!
I oczywiście jak zwykle w mojej wspaniałej bibliotece nie ma żadnych nowości, ostatni nabytek sprzed tego tysiąclecia. Jak ci biedni ludzie z Brwinowa mają być oczytani? Nie ma na to szans. Ale wygrałam troszkę kasy w totka więc zaszaleję i kupię kilka książek, starczy chyba na pięć sztuk.
I oczywiście jak zwykle w mojej wspaniałej bibliotece nie ma żadnych nowości, ostatni nabytek sprzed tego tysiąclecia. Jak ci biedni ludzie z Brwinowa mają być oczytani? Nie ma na to szans. Ale wygrałam troszkę kasy w totka więc zaszaleję i kupię kilka książek, starczy chyba na pięć sztuk.
-
- Nowicjusz
Moja zdecydowanie ulubiona klsiazka jest Harry potter . znam wiele opini przeciwnikow harrego... no coz.. rozne gusta... razem z sylwia w naszym towarzystwie "rozpromowalysmy" harrego i nawet najwieksi p[rzeciwnicy zaczeli czytac i poluibli rownie mocno co my prawda luca
Poza tym musismy a raczej teraz chcemy sie zabrac za bardziej psychoologiczne ksiazecxzki horrorki rowniez bardzo chetnie pochlaniamy
Poza tym musismy a raczej teraz chcemy sie zabrac za bardziej psychoologiczne ksiazecxzki horrorki rowniez bardzo chetnie pochlaniamy
jeszcze raz ktos powie, ze Ender to Fantasy, to bedziemy mieli problem...
ale poza tym zgadzam sie - OSC miewa przeblyski geniuszu (wlasciwie to blyska calkiem czesto..)
ps: najlepsza jest 5 i 6 czesc Endera (7 juz mi sie troche gorzej czytala, ale i tak niezla..)