Czy człowiek ma duszę? Czy jest ona nieśmiertelna? Czy wierzycie w to, co mówi na ten temat Biblia? A co mówi? A co mówi Koran? A Wedy? Jak się ma reinkarnacja do zmartwychwstania, a zmartwychwstanie do nieśmiertelności duszy?
Tylko bez infantylizmów rodem ze szkolnych rozprawek proszę.
Dusza nieśmiertelna
Moderator: {o}
Dusza nieśmiertelna
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך
comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek
הן על כפים חקתיך
comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek
Mi jako realiscie trudno co kolwiek na ten temat powiedziec. Fajnie jakby czlowiek miel dzusze tak jak Biblia o tym mowi. Wierzyc mozna ale byc tego pewnym to inna bardzo trudna kwestja.
Mam do tego tematu kolejne pytania: Czy dusza od strony ateistycznej moze miec sens? Czy wierzycie hipnozie? Skad sie moga brac czesto niewyjasnione wspomnienia w srod ludzi poddanych temu stanowi?
Mam do tego tematu kolejne pytania: Czy dusza od strony ateistycznej moze miec sens? Czy wierzycie hipnozie? Skad sie moga brac czesto niewyjasnione wspomnienia w srod ludzi poddanych temu stanowi?
- Graalion
- Mroczny bóg
- Location: Toruń, gdzie 3 małe kocięta tańczą na kurhanach swych wrogów
To chyba deja vu
Cóż, ja wierzę, że duszę mamy, że jest ona nieśmiertelna i po śmierci nie przepada. Reinkarnacja? Może. Wtedy musiałaby być czyszczona ze wszystkich wspomnień, ale może są sposoby by je przywołać. Do mnie jednak bardziej przemawia Niebo i Piekło - stany nieskończonej szczęśliwości lub męki. Ale może rozwiązanie leży gdzieś pomiędzy - może cząstka duszy przechodzi do Piekła lub Nieba, a druga cząstka wnika w rodzący się żywy organizm. A może we wszystkie istniejace organizmy na swiecie. W końcu nie obowiązują tu prawa materialna, więc nie jest tak że jej "nie wystarczy na tyle organizmów".
Heh, tak czy inaczej to tylko próżne rozważania, bo przecież wszystko jest możliwe
Cóż, ja wierzę, że duszę mamy, że jest ona nieśmiertelna i po śmierci nie przepada. Reinkarnacja? Może. Wtedy musiałaby być czyszczona ze wszystkich wspomnień, ale może są sposoby by je przywołać. Do mnie jednak bardziej przemawia Niebo i Piekło - stany nieskończonej szczęśliwości lub męki. Ale może rozwiązanie leży gdzieś pomiędzy - może cząstka duszy przechodzi do Piekła lub Nieba, a druga cząstka wnika w rodzący się żywy organizm. A może we wszystkie istniejace organizmy na swiecie. W końcu nie obowiązują tu prawa materialna, więc nie jest tak że jej "nie wystarczy na tyle organizmów".
Heh, tak czy inaczej to tylko próżne rozważania, bo przecież wszystko jest możliwe
"Please, God, make everyone die. Amen."
Wieczorny pacierz Scratch'a ("PvP")
Wieczorny pacierz Scratch'a ("PvP")